Beschrijving van het Weerstation

Toen ik mijn TFA Nexus PRO kocht in mei 2008 was ik er best tevreden mee. Dit vormde samen met WeatherDisplay mijn weerstation. Maar er moesten toch wel een paar dingen aangepast worden.
Omdat in een stadstuin de wind nooit vrij spel heeft, want er zijn altijd wel obstakels die dat belemmeren, is een actief geventileerde hut eigenlijk de enige juiste keus. Ik ben nu aan de 4e versie ( 2009, 2010, 2011, 2012). Ik heb heel wat geëxperimenteerd met een schoteltje erbij of eraf, 1 2 of 3 buizen, wel of geen schotels om de buis, het vervangen van de ventilator, enz...
De regenmeter had maar een resolutie van 0.7 mm. Dit moest minimaal 0.2 mm worden. Met behulp van een trechter werd dat 0.15 mm.

Na het defect raken van de regenmeter heb ik besloten een compleet station erbij te kopen (159 euro). Dat gaf me de vrijheid te experimenten met het weerstation.

De barometer maakt af en toe vreemde sprongen. Dat doen alle barometers van dit type station. Na lang zoeken vond ik een betaalbaar alternatief bij Elektor, maar is inmiddels niet meer te koop. Het is gebaseerd op de BMP085 van Siemens en heeft een USB aansluiting. De relatieve nauwkeurigheid is 0.2 hPa. Deze koste iets meer dan 30 euro. Een VB.net programma gemaakt die de barometer uitleest en 1 keer per minuut een waarde produceert. Ik middel 100 keer (dus 100 keer lezen per minuut ), zodat de waarde goed stabiel is. Nu heb ik zelf een barometer gemaakt met een BME280 en een Arduino nano. De relatieve nauwkeurigheid is nu 0.12 hPa.

Nu moest deze barometer waarde nog in WeatherDisplay i.p.v. die van mijn TFA Nexus PRO. Dat kan via de records.txt file die WeatherCapture produceert. Dus een programma gemaakt dat de TFA Nexus PRO uitleest en een records.txt file maakt. Info om dit te doen vond ik op te923.fukz.org. Er zaten echter nog wat onvolkomenheden in de inlees routine van WD. Deze heeft Brian Hamilton helaas niet allemaal opgelost. Ik heb dus zelf een weerprogramma moeten schrijven in VB.net.

Doordat ik de TFA Nexus PRO nu zelf uitlees, en ik er 2 had, verbaasde ik me over de wind waarden die via de bus werden uitgelezen in relatie met die op het console zichtbaar waren. Ook waren die verschillend tussen de consoles, ondanks dezelfde software revisies van de consoles. De bus geeft eens per 2 minuten een verse waarde, terwijl de wind sensor dat iedere 33 seconde verstuurt. De TFA Nexus PRO gaf meestal niet de meest maximale waarde door en maakte fouten in het berekenen van de gemiddelde windrichting over de 3 a 4 metingen.

Ik besloot daarom te gaan experimenteren met een 433MHz ontvanger die de sensors direct inleest, en het console overbodig maakt. Ondanks hetgeen op de site stond was alleen de data van de temperatuur sensor goed. Maar in korte tijd is dat opgelost door Bert van support RFXCOM met behulp van mijn metingen. De wind en regensensor werken nu dus ook goed. Of de UV sensor werkt kan ik niet zeggen, omdat deze niet bij een TFA Nexus PRO zit. Het gebruik van de TFA Nexus sensors (Hideki sensors) in combinatie met deze ontvanger is niet de meest ideale. Het kost nogal wat tijd de ideale antenne stand te vinden. De gemiddelde windrichting wordt nu dus wel juist berekend. De piekwaarden komen wel allen over. Ik geef nu de echte temperatuur van de windsensor door ipv de berekende windchill waarde voor de Solar in a Jar (beide worden verzonden door de wind sensor). Ook zie je wat er zoal voor een sensors bij jouw in de buurt staan.

De temperatuur sensors geven iedere 43,45,47,49 of 51 seconde data af. De windsensor iedere 33 seconde. De regenmeter iedere 183 seconde. Deze waarden zet ik nu iedere minuut klaar voor de weersoftware ipv een keer per 2 minuten van het TFA Nexus PRO console.

Mijn windrichting grafiek ziet er nu een stuk minder nerveus uit. Ook de Maximale wind grafiek geeft hogere waarden. Ook hoef ik de windchill waarde niet meer terug te rekenen naar de echte temperatuur van de sensor in de windmeter (Solar in a Jar). De temperatuur komt nu een keer per minuut, en de regenwaarde komt nu ook sneller door. En de regensnelheid kan nu precies worden berekend.

De software moest dus ook weer aangepast worden. Dus de historie per minuut, min max gemiddelde records enz., afgeleide waarden zoals Windchill Heatindex Dauwpunt enz.., het webcam weerplaatje, de automatische weer twitter een keer per uur, de grafieken, download van diverse gegevens, upload van gegevens naar de website, de zon en maan gerelateerde gegevens, gegevens sturen naar de diverse weernetwerken (12 stuks o.a. WU, CWOP, PWS, HWA, WOW, …), en ook de Solar in a Jar gaan nu via eigen software. De laatste was niets over te vinden, maar dat is uiteindelijk toch gelukt. En natuurlijk ook het uitlezen van de TFA Nexus PRO, USB barometer en 433MHZ ontvanger. Ik gebruik hiervoor VB.net 2010 (gratis te downloaden bij Microsoft). scherm,

De TFA Nexus PRO zit er nu enkel nog bij als backup als er iets mis gaat met de 433MHz ontvanger of de USB barometer. Er wordt dan automatisch teruggeschakeld.

De relatieve vochtigheid komt niet ver boven de 90%. Dus het bereik is niet groot genoeg. Ik heb met 5 verschillende sensors geëxperimenteerd. De DHT22, HTU21D, Si7021, BME280, SHT31. Alleen de SHT31 presteerde goed, de rest was onbetrouwbaar of niet goed genoeg onder deze omstandigheden. Hij is aangesloten op een Arduino computer met wifi.